Hoe bescherm je je woning tegen stormschade?

 

Voorjaarsstormen zijn nooit een pretje, zeker niet als ze je overlast bezorgen. Jammer genoeg kondigt de weerman of –vrouw ze de laatste jaren steeds vaker aan. Hoe beperk je de ravage aan je woning en tuin? En welke verzekering komt tussen bij schade?

Je woning beschermen tegen stormschade

Omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen of tuinmeubelen, een ondergelopen kelder … Dat wil je niet meemaken. Onze slimme preventietips besparen je alvast een hoop ellende.

Tips om stormschade te voorkomen

Buiten rondom je woning

 • Kijk regelmatig je dak na. Zijn er dakpannen verschoven of gebroken, vervang die dan zo vlug mogelijk zodat de wind niet onder het dak kan binnenwaaien.
 • Kijk na of de schoorsteen geen barsten vertoont en herstel hem als dat het geval blijkt.
 • Maak zonnepanelen, dakgoten, (schotel)antennes ... goed vast en doe dat vooral aan de zijkanten en hoeken van de woning.
 • Zijn de (rol)luiken nog in goede staat? Die beschermen immers de ruiten tegen wind, regen en rondvliegende voorwerpen.
 • Sluit deuren, ramen en garagepoorten als er storm of onweer op komst is.
 • Zorg ervoor dat dakgoten en regenpijpen vrij zijn van bladeren of ander afval, zodat het regenwater er zonder problemen door kan.

Binnen in je woning

 • Controleer jaarlijks het dakgebinte en het onderdak. Schade door houtworm of knaagdieren tast immers de stabiliteit van het dak aan.
 • Herstel zo vlug mogelijk barsten. Zo vermijd je dat er water naar binnen sijpelt.
 • Steek overspanningsbeveiligers in de stopcontacten, als bescherming tegen spanningspieken op het elektriciteitsnet door een blikseminslag.
 • Trek zo veel mogelijk stekkers van elektrische toestellen uit het stopcontact (pc, tv, radio ...) voor het onweer losbarst. Schakel computer en televisie zeker uit.
 • Neem geen bad of douche als het bliksemt. Water is immers een geleider van elektriciteit.

In je tuin

 • Zet zo veel mogelijk tuinvoorwerpen binnen (tuinmeubelen, zonneschermen, parasols, tuindecoratie ...).
 • Verwijder van de bomen de dode takken of de takken die op je woning (of die van je buur) zouden kunnen vallen bij storm of onweer.
 • Kijk regelmatig na of je bomen nog gezond zijn en een hevige storm kunnen doorstaan. Vooral loofbomen vormen tijdens zomerstormen een groot risico omdat hun gebladerte veel wind vangt.
 • Controleer of de omheining nog stevig genoeg is.
 • Sluit het tuinhuis.
 • Blijf binnen tijdens de storm of het onweer en schuil vooral niet onder een boom in de tuin.


Wat te doen bij stormschade

Deel je toch in de klappen door stormweer? Bepaal dan eerst of het over dringende of niet-dringende schade gaat.

Bij dringende schade en gevaar, bel je zo snel mogelijk de brandweer. Als bijvoorbeeld een deel van je dak is weggeblazen, laat je best de noodzakelijke herstellingen onmiddellijk uitvoeren. Zo vermijd je nog grotere schade.

Stormschade aan je woning is in principe gedekt door je brandverzekering. Geef de schade dus meteen aan bij je verzekeraar of makelaar. Maak eerst foto’s van alle beschadigingen en ruim dan pas op. Gooi ook niets weg voor er een expert langsgekomen is.

Verzamel met het oog op die expertise alle nodige informatie, zoals een gedetailleerde omschrijving van de schade (aangevuld met de foto’s die je nam), de waarde van de beschadigde voorwerpen (merk, type, aankoopfacturen, foto’s). Hoe completer je dossier, hoe sneller je makelaar en verzekeraar je schade kunnen afhandelen.

Bij de meeste verzekeraars kan je kiezen voor een herstelling in natura, maar je kan ook je eigen hersteller kiezen of het zelf herstellen met de schadevergoeding die je ontvangt.

De ene woningverzekering is de andere niet

Meestal moet je een deel van de kosten zelf dragen, de zogenaamde franchise of vrijstelling. Naast de hoogte van die franchise bestaan er nog andere verschillen tussen woningverzekeringen.

Kijk daarom goed je polis na: is schade aan zonnepanelen, tuinmeubelen, tuinhuis, serre en omheining gedekt? Voor een buitenzwembad heb je dikwijls een extra aanvulling nodig op je brandverzekering.

Goed om te weten: je brandverzekering komt niet tussen voor bijvoorbeeld hagelschade aan je auto als die tijdens de storm op de oprit voor je woning stond. In dat geval kan je een beroep doen op de omniumverzekering van je wagen, of je kan een aanvulling op je autoverzekering afsluiten specifiek voor stormschade.

Wil je de beste bescherming voor je woning? Contacteer ons en we zoeken voor je uit welke woningverzekering het beste bij je past.